fbpx

Så sköter du om dina guldsmycken – tips och tricks

Person sköter om sina guldsmycken

Innehållsförteckning

Dela detta inlägg

Guldsmycken kan tappa sin glans vid användning. Lär dig hur du tar hand om ditt guld för att behålla dess skönhet med vår enkla knep!

Guld är kanske den mest värdefulla ägodel du innehar. Men visste du att det finns steg som måste tas för att bevara skönheten i ditt guldsmycke? 

Om guldsmycket lämnas obevakat kommer det inte att oxidera eller tappa sin glans, använder du däremot guldet regelbundet kan ädelmetallen samla på sig en hinna av tvål, kroppsolja och fett – oavsett om det är en guldring, guldkedja, eller guldörhängen.

Det är därför viktigt att vårda ditt guldsmycke för att säkerställa att det förblir skinande och fint!

Hur kan jag rengöra guld hemma? 4 enkla steg

För att rengöra dina guldsmycken kan du följa dessa 4 steg:

  1. Börja med att ta av ditt guldsmycke. 
  2. Blötlägg ditt smycke i en skål fylld med ljummet vatten och 2-3 droppar mild tvättmedel. Undvik att använda några hårda kemikalier som blekmedel eller klor, eftersom detta kommer att skada guldet. 
  3. Efter att ha blött ditt smycke, använd dina fingrar och en mjuk borste för att gnugga bort smutsen, en tandborste går bra.
  4. Efter att ha tagit bort smutsen kan du använda en smyckespolerduk (finns på de flesta smyckesbutiker) och polera ditt guld för att ta bort repor. 

Det är också rekommenderat att ta ditt guldsmycke till en professionell juvelerare för en djuprengöring, polering och inspektion med jämna mellanrum.

Kan man bada med guldsmycken?

Vi rekommenderar att du tar av dig ditt smycke under bad eller simning. Tvålar tenderar att bygga upp sig och bilda en hinna på ditt guldsmycke. Även klor och saltvatten är dåligt för ditt smycke.

Var kan jag försvara mina guldsmycken på bästa sätt?

Linda in ditt guldsmycke i en mjuk tygbit när det inte används. Vi rekommenderar att du investerar i en smyckesask med silica-gelpåsar, som absorberar fukt för att säkert förvara alla dina guldsmycken. 

Att hålla dina smycken tillsammans kommer också att orsaka repor när de gnider mot varandra. Tanken är att förvara dina guldsmycken separat och hålla dem borta från en fuktig miljö som badrummet.

Finns det produkter man bör undvika när man rengör guld?

Det är viktigt att rengöra ditt smycke regelbundet men dessa produkter bör du undvika: 

  • Slipande rengöringsmedel
  • Papper/tyg
  • Hårda borstar
  • Tandkräm
  • Bikarbonat
  • Blekmedel.

Undvik att använda dessa produkter på ditt smycke till varje pris. De kan antingen repa eller försvaga smyckesguldet. Använd endast mild tvål för att rengöra ditt smycke hemma.

Hur ofta bör jag rengöra mitt smyckesguld?

Du bör rengöra ditt smycke en gång i månaden, kanske oftare om du använder det regelbundet. Men rengör endast när du märker smutsuppbyggnad, så undvik att rengöra ditt guld innan det blir smutsigt, särskilt om det finns juveler i smycket.

Dessa enkla metoder kommer att hjälpa till att hålla ditt smycke i gott skick och mer hållbart. Lite rengöring och polering kan gå långt för ditt guld. Så kom ihåg att ta hand om ditt värdefulla smycke och vi hoppas att dessa tips hjälper dig att njuta av dina smycken i många år framöver!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Få uppdateringar och lär dig av de bästa

Mer att utforska

blogg
8 skäl till varför människor säljer sina guldsmycken

Utvalda bilden av Foto av Robin Edqvist på Unsplash Att inneha guld har varit populärt sedan urminnes tid men det finns tillfällen då individer väljer att sälja bort det. Därför har vi listat 8 tillfällen då folk säljer guldsmycken. Guldsmycken är mer än bara ett sätt att få din outfit

blogg
5 viktiga tips innan du säljer guldsmycken

Att sälja guldsmycken kan vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar utan krångel. Speciellt när du använder tjänsten med guldkuvert som erbjuds av Smyckesguld.se När du rensar upp, behöver kontanter eller har smycken som du inte bär, kan det vara bra att känna till de säkraste och snabbaste

Sälj dina guldsmycken till marknadsledande priser

Foteini