fbpx

Vad är Karat? [Mät guldets renhet på ett enkelt sätt]

Innehållsförteckning

Dela detta inlägg

När man letar efter smycken eller investerar i guld är det viktigt att förstå begreppet ”karat” och vad det innebär för guldets renhet. I den här artikeln förklarar vi vad karat betyder och hur experter mäter guldets renhet för att hjälpa dig att välja rätt karat för dina smycken.

Guldstämpel

Vad är Karat?

Karat är ett mått på guldets renhet och anger den procentuella andelen rent guld i en legering. Karatskalan sträcker sig från 1 till 24, där 24K motsvarar helt rent guld (eller så rent som det går att få fram). Vid 24K är guldhalten minst 99,9 procent, vilket är känt som fint guld. 24K-guld används huvudsakligen vid tillverkning av guldtackor och guldmynt.

Vill du se hela Tavex sortiment av 24K investeringsguld? Klicka här!

Varför Karat?

Guld är en anmärkningsvärt mjuk och värdefull metall. På grund av guldets mjuka egenskaper skulle smycken av rent guld vara svåra att tillverka och mycket ömtåliga. För att guldsmycken ska bli hårdare och mer hållbara måste guld blandas med andra metaller, t.ex. silver och koppar. Genom att blanda guld kan man skapa en legering som är starkare och mer hållbar än rent guld.

Karatnivåer: Karatnivåer anger guldets renhet och guldhalt. Här är några vanliga karatnivåer och deras egenskaper:

Karat
  1. 24K GULD: 24 karat guld är den renaste formen av guld som finns på marknaden. Med en renhet på 99,9 procent betraktas 24K-guld som investeringsguld eller rent guld. Eftersom 24K-guld är så rent föredras det ofta av investerare och samlare.
    Guldtackor och guldmynt i 24K är populära val för dem som vill ha äkta guld av högsta renhet. Inom industrin används 24K-guld även i vissa tekniska tillämpningar, t.ex. elektronik och medicintekniska produkter.
  2. 18K GULD: 18 karat guld är ett av de vanligaste valen för guldsmycken. Med en renhet på 75% består 18K-guld av en betydande mängd rent guld, vilket ger smyckena en djup och naturlig gul färg. 18K guldsmycken är starka, hållbara och perfekta för vardagsbruk. Den höga renheten gör också 18K-guld till ett bra val för guldsmycken som vigselringar och andra symboliska smycken.
  3. 14K GULD: 14 karat guld är en populär valuta för guldsmycken, särskilt i Nordamerika. Med en renhet på 58,5 procent är 14K-guld hållbart och mindre känsligt för repor och deformering än högre karatnivåer. Samtidigt har 14K-guldsmycken en vacker ljusare gul färg, vilket ger dem ett unikt estetiskt utseende. Den lägre renhetsgraden hos 14K-guld gör det också något mer prisvärt för den som vill ha guldsmycken av hög kvalitet till ett överkomligt pris.
  4. 9K GULD: 9 karats guld är den lägsta karathalt som får säljas som guld i många länder, inklusive Sverige. Med en renhetsgrad på 37,5 procent är 9K-guld det mest prisvärda alternativet för den som vill ha guldsmycken till ett lägre pris. 9K-guldsmycken har en ljusare gul färg och är lämpliga för vardagsbruk. Det är också viktigt att notera att 9K-guld är mer motståndskraftigt mot repor och skador än högre karatnivåer, vilket gör det idealiskt för aktiva kläder.

Guldstämplar

För att garantera konsumenternas förtroende och säkerställa att guldprodukterna är äkta måste guldet stämplas med en guldstämpel som anger guldets karathalt och renhet. Guldstämplar är vanliga och ger dig viktig information när du köper guld.

Guldstämplar spelar en avgörande roll för att fastställa äktheten och renheten hos guldprodukter. Dessa märken ger konsumenterna förtroende och visar att guldprodukten uppfyller specifika kvalitetskrav. Här tar vi en närmare titt på varför guldstämplar är viktiga och vilken information du kan få genom att titta på dem.

Guldstämpel

Genom att se siffran 18 i bilden ovan kan vi omedelbart avgöra att ringen är tillverkad av 75% guld!

Genom att titta på guldets kontrollstämplar kan du få viktig information om guldets renhet, ursprung och tillverkare. Här är några vanliga typer av guldstämplar och vad de representerar:

Karatstämpel: En karatstämpel anger guldets renhet och karathalt. Du kan till exempel se märken som ”24K” för helt rent guld, ”18K” för 18 karats guld, ”14K” för 14 karats guld, och så vidare. Karatstämpeln bekräftar att guldets renhet överensstämmer med den angivna karatinnehållet.

  • Tillverkarens märke: Tillverkarens märke visar vem som har tillverkat guldet eller smycket. Det kan vara företagets eller tillverkarens initialer eller logotyp. Denna stämpel kan användas för att identifiera och verifiera äktheten hos guldsmycken.
  • Ursprungsstämpel: Ursprungsstämpeln anger guldets eller smyckets ursprungsland. Detta kan vara särskilt viktigt för att bekräfta äktheten hos importerat guld och för att undvika förfalskade produkter.
  • Kvalitetsmärkning: Vissa länder har särskilda kvalitetsmärken som garanterar att guldet har genomgått standardiserade kvalitetskontroller. Dessa stämplar kan vara officiella kontrollstämplar som garanterar att guldprodukterna uppfyller de fastställda kvalitetsstandarderna.

Läs mer om hur Sveriges centralbank arbetar med guld och hur de markerar det här!

Avslutande anmärkningar

Nu när du har en bättre förståelse för karat och dess betydelse för guldets renhet kan du fatta mer välgrundade beslut när du köper guldsmycken. Var noga med att kontrollera karatinnehållet och guldstämplarna för att säkerställa att du köper äkta guld med önskad renhet.

Kom ihåg att karat inte bara påverkar guldets renhet utan även dess pris. Renare guld med högre karatnivåer tenderar att vara dyrare än guld med lägre karatnivåer. Välj därför den karatnivå som passar dina preferenser och din budget.

Du kan alltid kontakta Tavex om du har frågor om guld eller investeringar i ädelmetaller!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Få uppdateringar och lär dig av de bästa

Mer att utforska

blogg
8 skäl till varför människor säljer sina guldsmycken

Utvalda bilden av Foto av Robin Edqvist på Unsplash Att inneha guld har varit populärt sedan urminnes tid men det finns tillfällen då individer väljer att sälja bort det. Därför har vi listat 8 tillfällen då folk säljer guldsmycken. Guldsmycken är mer än bara ett sätt att få din outfit

blogg
5 viktiga tips innan du säljer guldsmycken

Att sälja guldsmycken kan vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar utan krångel. Speciellt när du använder tjänsten med guldkuvert som erbjuds av Smyckesguld.se När du rensar upp, behöver kontanter eller har smycken som du inte bär, kan det vara bra att känna till de säkraste och snabbaste

Sälj dina guldsmycken till marknadsledande priser

Foteini